Fysio Berflo Fysio Berflo Afspraak maken

Oedeemfysiotherapie

Wat is oedeem ?

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk  of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtopeenhoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend  lymfsysteem. Dit kan onder andere het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weg genomen of door bestraling. Ook kan  het een aangeboren afwijking zijn.

Hoe kunt U lymfoedeem herkennen ?

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden.

Veneus oedeem

Veneus oedeem, ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd, is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem).

Wat zijn behandelmogelijkheden ?

Veelal  bestaat een behandeling uit de combinatie van behandelingen;
Manuele lymfdrainage: dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van niet aangedane lymfvaten cq. klieren.
Compressietherapie: om afname in omvang zo snel mogelijk te bereiken zal er veelal gezwachteld worden. Als het overschot aan vocht weg is zal er veelal  een therapeutisch elastische kous aangemeten worden om het effect te behouden.
Oefentherapie: ter verbetering van de beweeglijkheid, spierversterking, circulatiebevordering en conditieverbetering.
Ademtherapie: ademhalingsoefeningen ter bevordering van afvoer van lymfvocht.
Voorlichting: over huidverzorging, preventie en zelfhulp.
Lymftaping: een specifieke tapetechniek die de huid iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfvocht beter verloopt.

Meer informatie vindt u op www.nvfl.nl

© 2023 Fysio Berflo B.V. Alle rechten voorbehouden - Privacy verklaring - powered by Tatof

Direct een afspraak maken

Vul onderin uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak in te plannen.

    Sluiten